Catalog

Sri Lanka

Sri LankaSri LankaSri LankaSri Lanka

Capitala

Colombo

Geografie

Locaţie: Asia de Sud
Clima: tropical─â

Zon─â

65,610 km²

Populaţie

20,238,000

Ora┼če

Colombo

Valut─â

Rupie srilankez─â

Visa

necesara (se obtine in aeroport)

Fusul orar

UTC +5:30

Prefixul ţării

+94

Limbi

Sinhala, Tamil

Consulatul
Moldova

+37322 690990

      Sri Lanka este o ╚Ťar─â insular─â asiatic─â, situat─â în sudul Asiei, în Oceanul Indian. Are coaste la Golful Bengal, în est, Oceanul Indian în sud ╚Öi vest ╚Öi Strâmtoarea Palk în nord-est, care o separ─â de India. Capitala Sri Lank─âi este Colombo.

      Evolu╚Ťia istoric─â a insulei este strâns legat─â de cea a subcontinentului indian. Primii locuitori apar╚Ťin popula╚Ťiei preistorice vedda, întâlnit─â din India pân─â în arhipelagul Filipinelor. Din mileniul 2 î.Hr. se stabilesc în Ceylon triburi singhaleze (de origine indo-european─â) originare din India septentrional─â. O dat─â cu ele se r─âspânde╚Öte ╚Öi cultura orezului. Insula Ceylon (fostul nume al statului Sri Lanka) este a noua insul─â ca marime din lume, situat─â în Oceanul Indian, desp─âr╚Ťit─â de India prin strâmtoarea Palk (50 km). Din punct de vedere geologic, insula este o prelungire a continentului, ╚Öi mai exact a Platoului Deccan.
      Clima este tropical─â cu manifest─âri ale musonilor de nord est (în peroada decembrie - martie) ╚Öi de sud vest (iunie - octombrie) cu precipita╚Ťii bogate în sud vest ╚Öi în regiunea înalt─â (2400 - 4000 mm/an) ╚Öi mai reduse în nord unde sezonul uscat dureaz─â pân─â la 7 luni. Ciclonii care se abat destul de frecvent asupra Sri Lank─âi provoac─â pagube, inclusiv pierderi de vie╚Ťi omene╚Öti. Valul seismic (tsunami) produs de cutremurul din nordul insulei Sumatera la 26 decembrie 2004 a provocat moartea a 31000 persoane din estul ╚Ť─ârii ╚Öi mari pagube materiale.
Râurile sunt scurte (Mahaweli Ganga cel mai lung are 331 km) ╚Öi prezint─â un poten╚Ťial energetic ridicat.Versiune de tipar